Komunikat Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Wągrowcu z dnia z dnia 17 kwietnia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Komunikat dotyczy jakości wody z wodociągu publicznego Lęgniszewo, zaopatrującego w wodę mieszkańców miejscowości: Czerlin, Lęgniszewo, Panigródz (numer posesji 1 – 74).
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wągrowcu informuje, iż przeprowadzone badania kontrolne jakości wody wykazały pogorszenie jej jakości pod względem bakteriologicznym, stwierdzono obecność bakterii grupy coli.
– Z uwagi na prowadzoną dezynfekcję wody może nastąpić pogorszenie smaku oraz zapachu ze względu na zwiększoną zawartość chloru w wodzie. Aktualnie trwają prace mające na celu przywrócenie jakości wody do wymagań określonych w rozporządzeniu ministra zdrowia – wyjaśniają pracownicy wągrowieckiego Sanepidu.
Woda nadaje się do spożycia tylko po przegotowaniu. Wodę należy gotować przez minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia. Woda bez przegotowania może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży, prac porządkowych (np. mycia podłóg) i spłukiwania toalet.
Źródło: Sanepid w Wągrowcu