Komunikat Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Wągrowcu z dnia 20 czerwca w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Komunikat dotyczy jakości wody z wodociągu publicznego Żelice, zaopatrującego w wodę mieszkańców miejscowości: Żelice, Józefowo, Sarbka, Potulice – numery posesji: 25, 26, 27, 28, 28a.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wągrowcu informuje, iż przeprowadzone badania kontrolne jakości wody wykazały pogorszenie jej jakości pod względem bakteriologicznym (bakterie grupy coli).
– Z uwagi na prowadzoną dezynfekcję wody może nastąpić pogorszenie smaku oraz zapachu ze względu na zwiększoną zawartość chloru w wodzie. Aktualnie trwają prace mające na celu przywrócenie jakości wody do odpowiednich wymagań – wyjaśnia wągrowiecki Sanepid.
Teraz woda stamtąd nadaje się do spożycia tylko po przegotowaniu. Przegotowania wymaga też woda do: przygotowania posiłków, mycia spożywanych na surowo owoców i warzyw, mycia zębów, mycia naczyń, kąpieli noworodków i niemowląt.
Wodę należy gotować przez minimum dwie minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia. Woda bez przegotowania może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży, prac porządkowych (np. mycia podłóg) i spłukiwania toalet.
Źródło: Sanepid w Wągrowcu