W sobotnie popołudnie w Młodzieżowym Ośrodku Socjoterapii w Gołańczy odbyły się warsztaty kulinarne. Prowadził je uczestnik i finalista programu „Masterchef” Mateusz Krojenka ze Zbyszewic (gmina Margonin).
Pan Mateusz gościł po raz drugi w tej placówce. Podczas spotkania w październiku opowiedział o swojej pasji, jaką jest gotowanie, przygodzie z programem oraz przygotował dla całej społeczności MOS przepyszną zupę tajską. Mateusz Krojenka spełnia się zawodowo jako strażnik miejski, jednak z gotowaniem wiąże swoją przyszłość zawodową. Tym razem szkolił grupę wychowanków, która pod jego czujnym okiem samodzielnie wykonała dwa dania dla pozostałych podopiecznych oraz wychowawców.
Wychowankowie musieli zadbać również o porządek na stanowiskach pracy oraz przygotowanie degustacji. Pan Mateusz kierował młodzieżą, pokazywał i doradzał. Te kilkugodzinne warsztaty okazały się prawdziwą lekcją gotowania. Podczas nich panowała fantastyczna atmosfera. Młodzież uczyła się pracy w zespole, odpowiedzialności a także słuchania siebie nawzajem. Udział w zajęciach, jak przyznali uczestnicy, sprawił, że trenowali podejmowanie decyzji, wyrażanie własnych myśli, słuchając przy tym innych osób w grupie. Jak się okazało, w przypadku pozytywnego efektu pracy czuli niesamowitą satysfakcję, a także nabrali szacunku do pracy innych.
– Mamy nadzieję, że to nie ostatnie tego typu zajęcia. Nasz gość wyraził ku temu chęci, co bardzo spodobało się wychowankom. W tym miejscu dziękujemy panu Mateuszowi za poświęcony czas, cierpliwość oraz cenne rady i wskazówki. Dodajmy, że przygotowane przez naszą młodzież dania były bardzo smaczne – zdradza nam dyrektor MOS-u Justyna Bartol-Baszczyńska.
Źródło: MOS Gołańcz