W tym roku tylko jedna wągrowiecka cukiernia będzie sprzedawała oryginalne rogale świętomarcińskie.
To już tradycja, że w dniu Święta Niepodległości w Wielkopolsce należy spróbować tego niezwykłego wypieku. Rogale od kilku, a nawet kilkunastu dni kupimy w wielu sklepach i marketach. Co jednak istotne, z certyfikatem jakości od kilku lat są one dostępne tylko w wybranych cukierniach.
W tym roku, jak zwykle certyfikaty przyznano piekarniom i cukierniom, które spełniły rygorystyczne wymagania dotyczące receptury i jakości tego wyjątkowego produktu. Kontrolę przeprowadzał Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
W tym roku 97 podmiotów uzyskało świadectwo jakości, natomiast trwają jeszcze 2 kontrole. Rogal świętomarciński to nie tylko przysmak, lecz także symbol poznańskiej gościnności, tradycji i rzemieślniczego kunsztu przekazywanego z pokolenia na pokolenie.
Jak się okazuje, w Wągrowcu oryginalne rogale świętomarcińskie oferować będzie jedynie Cukiernia „Zborowscy”, która ma u nas dwa punkty – przy ulicy Gnieźnieńskiej oraz przy ulicy Słowackiego.
Pełną listę certyfikowanych punktów w Wielkopolsce znajdziesz tutaj:
Co roku sprzedawanych jest ok. 2,5 mln sztuk rogali świętomarcińskich. Tej nazwy mogą używać wyłącznie wytwórcy, którzy posiadają odpowiedni certyfikat. Od 2008 r. tradycyjny przysmak jest „Produktem o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej”, jako regionalny produkt powstający z lokalnych surowców w oparciu o oryginalny przepis.
Wypiekając tradycyjne rogale, należy spełnić odpowiednie wymagania. Potrzebne jest listkujące ciasto z nadzieniem, w którym znajdują się: biały mak, cukier, okruchy, masa jajowa, tłuszcz, rodzynki, orzechy, owoce w syropie lub kandyzowane, aromat migdałowy. Nie bez znaczenia jest także sposób zwijania ciasta, nakładania masy makowej czy też dekorowanie pomadą i orzechami. Wytwórcy muszą trzymać się ściśle określonego przepisu, a jeden rogal może ważyć maksymalnie 250 gramów.